Mont VenStroke

Community member Wouter fietst de Mont Ventoux op voor het goede doel

MONT VENSTROKE 

Wouter & de Reus van de Provence


Wouter is een van onze taaiste community members. Al van jongs af aan staat sport centraal in zijn leven. Hij was een gedreven basketbalspeler, fervent fitness atleet en trok regelmatig de bossen in om de paden te verkennen met zijn mountainbike. In 2017 krijgt hij te kampen met een onvoorstelbare tegenslag. Wouter die in zijn omgeving bekend staat als een vitale, positieve en goedlachse kerel krijgt in de zomer van dat jaar zonder enige aanleiding een hersenbloeding.


 Wouter zijn leven hangt aan een zijden draadje. Na verschillende levensreddende operaties wordt Wouter nietsvermoedend wakker. Wat hij dan nog niet weet, is dat vanaf die dag zijn leven er nooit meer hetzelfde zal uitzien. De sportieve Wouter is halfzijdig verlamd, daarnaast is zijn spraak ernstig aangetast. Naast de mentale uitdaging  stond Wouter ook aan de start van een lange revalidatie die tot op heden nog steeds niet is afgerond, maar hij heeft onvoorstelbaar veel vooruitgang geboekt.


Hij heeft dit grotendeels te danken aan zijn eigen positieve ingesteldheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast werd hij in de maanden na zijn herstel opgenomen in verschillende revalidatiecentra. Op deze manier kwam hij terecht in het revalidatiecentrum van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Wouter spreekt vol lof over de afdeling en het personeel die hem daar tijdens deze moeilijke periode hebben ondersteund. Een jaar na zijn hersenbloeding kwam hij tijdens één van zijn vele behandelingen terug in contact met de fietssport. Door het materiaal dat aanwezig was in het revalidatiecentrum kon hij terug buiten gaan fietsen.


Tijdens ons gesprek met Wouter vertelt hij "Ik heb door het fietsen een deel van mijn vrijheid terug gekregen. Fietsen heeft mij mentaal erg vooruit geholpen. Wanneer ik fiets kan ik mijn gedachten verzetten. In het begin van mijn revalidatie vergeleek ik mezelf steeds met de persoon die ik was voor mijn hersenbloeding. Mijn focus lag op wat ik allemaal niet meer kon. Het fietsen heeft me op dat gebied een andere mindset gegeven".


Wouter heeft zich dan ook volledig op het fietsen gestort, met resultaat. Momenteel raast hij met zijn fiets door de straten en over de terrils. Maar Wouter zou Wouter niet zijn, mocht hij de limieten van zijn conditie niet willen opzoeken. Wij gingen samen met Wouter aan het brainstormen. Het resultaat hiervan: project 'Mont VenStroke'. Tijdens dit project zal Wouter het opnemen tegen Le Mont Chauve, Les Col des Tempêtes, De Reus van de Provence. De mythische Mont Ventoux.


Wouter die tot op heden nog nauwe contacten onderhoudt met het Revalidatiecentrum van het ZOL in Lanaken kreeg weet van een intern afdelingsproject. De afdeling wil de nabije aanwezigheid van de natuur actief betrekken bij de revalidatie van de patiënten. Dit omdat verschillende studies hebben aangetoond dat revalideren in een groene omgeving het herstel bevordert. Aan de afdeling werd er een tuin met een wandelpad aangelegd. 


Op het traject werden reeds verschillende revalidatiefaciliteiten voorzien. Hierdoor kunnen de patiënten op een actieve manier herstellen in de buitenlucht. 

Daarnaast zouden ze graag aangepaste fietsen aankopen waardoor ze hun patiënten extra kunnen helpen bij hun persoonlijke revalidatie. Het ZOL vertelt zelf over hun faciliteiten: “Revalidatiepatiënten verblijven vaak maandenlang in het ziekenhuis. Hoewel ze (nog) niet in staat zijn om veilig te functioneren in de thuissituatie, voelen zij zich meestal niet ziek. 


Vaak geven ze dan ook aan nood te hebben aan een bijkomende kwaliteitsvolle tijdsbestedingbuiten de therapie-uren. Geïnspireerd door de groene ligging van campus Sint Barbara, ontstond het idee aangepaste fietsen aan te schaffen om te beantwoorden aan deze behoefte. 


Dit idee past bovendien in het concept ‘healing environment’, waarbij een zorgomgeving beoogd wordt die optimaal bijdraagt aan het welbevinden en het herstel van patiënten. Ook wordt aan de hand van dit project sterk ingezet op het domein ‘participatie’.”

Een van de fietsen die het ZOL graag zou aanschaffen is een duofiets. De aankoop van een duofiets heeft volgens de afdelingen verschillende voordelen voor de patiënten.


Zo willen ze met behulp van de duofiets tegemoed komen aan de behoefte aan een extra kwaliteitsvolle tijdsbesteding tijdens het verblijf op de revalidatieafdeling, buiten de therapie-uren. Daarnaast kan het gebruik van een duofiets het psychologisch welzijn van de patiënt en zijn/haar begeleider verhogen. De heilzame effecten van de natuur en van fietsen in het bijzonder op het psychisch welzijn en op het cognitieve functioneren zijn immers wetenschappelijk aangetoond. Ook kan een duofiets de fysieke gezondheid van de patiënten ondersteunen en hun herstel bevorderen.


Fietsen in de natuur heeft immers ook een bewezen postieve impact op de algemene gezondheid. Samen gebruik maken van een duofiets kan ook verbinding creeëren tussen de patiënt en zijn/haar begeleider, vaak de partner of naaste familie . Het fietsen geeft de gelegenheid om tijdelijk uit de plots opgedrongen verhouding verzorger/patiënt te breken en samen te genieten.

4-Project-Mont-Ventroke-Digging-Deeper.jpg


Het kan ook perspectief bieden op een leven na of tijdens de verdere revalidatie. Aangezien zowel de patiënt als begeleider kunnen ervaren dat er manieren bestaan om ondanks de verworven beperkingen ontspannende activiteiten te ondernemen. Dit komt het gevoel van controle en autonomie eveneens ten goede. Een duofiets kost natuurlijk handen vol geld.

Wouter vindt dit een super initiatief en denkt ook dat dit voor de patiënten een ongelooflijke meerwaarde is. Hij wil dan ook graag zijn steentje bijdragen. Dit is dan ook de reden dat wij samen met  Wouter de uitdaging aangaan om de Mont Ventoux op te fietsen. Naast zijn uitdaging wil Wouter graag geld inzamelen voor het revalidatiecentrum. Zodat wij met het project Mont VentStroke kunnen instaan voor de aankoop van een nieuwe duofiets. De aankoopprijs van een doufiets ligt om en bij de 7500 Euro.  

Samen met Wouter vertrokken we met de hele crew op een benauwde zomerdag richting Frankrijk. Het financiële doel was al behaald. Nu was het aan Wouter om zijn uitdaging te voltooien. Maandenlang heeft hij zich voorbereid en alles was door het team van Digging Deeper tot in de puntjes geregeld. Toch was het een spannend moment. Na maanden voorbereiding stond het project voor zijn climax. Dit is het moment waar Wouter, maar ook de rest van het team, naar toe geleefd heeft de afgelopen maanden. Met het naderen van de eindbestemming kwam ook het besef dat project Mont VenStroke voor Wouter niet louter een berg opfietsen is. Voor hem staat dit project symbool voor het einde van een lange en moeilijke periode, maar vooral voor een nieuw begin. 

Na een lange revalidatie en vele mentale bergen te hebben overwonnen in de afgelopen 5 jaar was het eindelijk zover. Op 27 augustus stond Wouter, met de nodige zenuwen, aan de voet van de mythische en adembenemende Mont Ventoux. Hij zal deze col trachten te overwinnen voor zichzelf en voor het goede doel. Er werd dan ook maar liefst bijna € 9000 ingezameld via de steunactie.  Hierdoor was de elektrische duofiets voor het revalidatiecentrum van het ZOL voor de aanvang van zijn beklimming eigenlijk al een feit. 


De dagen voorafgaand de beklimming hebben wij, met Digging Deeper,  samen met Wouter het hele traject  bekeken en geanalyseerd. Zo konden wij op voorhand de mogelijke verzorgingspunten inplannen. Voor ons was het belangrijk dat Wouter zich volledig kon focussen op zijn uitdaging en zich nergens druk over moest maken. Tevens hebben wij tijdens de rit een live tracking systeem voorzien zodat iedereen thuis Wouter zijn beklimming live mee kon volgen. We zorgden ook voor live media updates via ons instagram kanaal. Zo kon iedereen Wouter zijn prestatie meevolgen op de kaart alsook via beeld. Het was een heuse crew die zaterdag Wouter mee de berg op juichte. De ouders van Wouter en zijn vrienden waren samen met ons naar Frankrijk afgereisd om hem te ondersteunen.


Na een fietsrit van 2 uur  9 minuten en 1912 hoogtemeters in de benen bereikte Wouter bezweet de top van de Mont Ventoux. Hij brengt zo project Mont VenStroke, dat hij samen met Digging Deeper bedacht, tot een goed einde. Wouter heeft nogmaals laten zien wat voor een positieve ingesteldheid en doorzettingsvermogen hij heeft. 


Hoewel wij nooit aan hem getwijfeld hebben blijft dit een ontzettend straffe prestatie. Het was een emotionele aankomst. Vijf jaar na zijn hersenbloeding staat Wouter op de top van de Mont Ventoux die hij volledig op eigen kracht overwon met zijn fiets. Wat begon als een simpel idee groeide in luttele maanden uit tot een heus project met steunactie. Mont VenStroke is een project dat steunt op de fundamenten van Wouter zijn doorzettingsvermogen, met een oneindige focus op wat er allemaal wel mogelijk is. Het is ook een project dat steunt op een ontzettend grote vrijgevigheid. Zonder de steun van de honderden mensen en de sponsors was dit project niet mogelijk. 


Dankzij jullie vrijgevigheid kan Wouter, na deze succesvolle uitdaging, een elektrische duofiets schenken aan het revalidatiecentrum van het ZOL. 

Voor Wouter begint nu ook een nieuw hoofdstuk. De lange revalidatie en tegenslagen liggen nu achter hem. Wouter kijkt vol energie naar de toekomst. Wij kijken alvast uit naar Wouter zijn volgende uitdagingen.

"See something. Believe in it and go get it".


-Inky Johnson

Bedankt aan onze sponsors voor de ondersteuning tijdens Project Mont VenStroke !

Het kan altijd erger. Kop omhoog en blijven doorgaan, er zijn altijd mensen die er erger aan toe zijn. Deze ingesteldheid kan je extra kracht geven om je eigen situatie beter te plaatsen.

- Wouter Pex